Malin Pettersson

 

Jag heter Malin och jobbar som PTP-psykolog på ett HVB-hem för ungdomar med neuropsykiatriska diagnoser och sociala svårigheter. Jag är utbildad A1 instruktör från och med 2010 och har hållit flertalet kurser sedan dess.

Vi har alltid haft hund i familjen men det stora intresset under min uppväxt var hästarna, som jag även tävlade med. För 9 år sedan skaffade min mamma sin första Shetland sheepdog och i samma veva avvecklade jag ridningen. Ganska snart köpte jag min nu 8-åriga sheltie Lovis och tillsammans började vi träna och så småningom tävla i agility. Det gick bättre än jag någonsin kunnat vänta mig och bland meriterna finns idag bland annat SM-kval 2011-2015, championat i hoppklass och agilityklass samt guld på U-SM 2014. Lovis är en mycket speciell hund och hon har lärt mig extremt mycket kring hundträning under årens lopp!

I flocken finns även Inez, en 6-årig sheltie som blev uppflyttad i klass 3 och har ett hoppcertifikat innan hon tyvärr skadades, Vixen som är en 3-årig sheltie som redan hunnit bli dubbelchampion, startat SM i lag och nu kvalat till SM 2017 ind/lag, samt Quelly som är min pojkväns dvärgpudel. Agility och hundar är alltså en stor del av mitt liv! Jag går regelbundet kurser för att vidareutbilda mig och har bland annat tränat för Åsa Emanuelsson, Silas Boogk, Veronica Bache, Jouni Orenius, Camilla Brundin m.fl. Att själv hålla kurser och se ett ekipages utveckling tycker jag är fantastiskt roligt! Min egen träning grundar sig framför allt i motivation och tydlighet. Jag vill att det ska vara enkelt för min hund att förstå vad jag vill och jag vill att hunden ska utföra det jag ber om med en snabbhet som grundar sig i glädje och intresse för uppgiften. Jag har en klar målbild framför mig som jag lägger upp träningen efter, utifrån min hunds egenskaper. På kurser försöker jag alltid att anpassa mig efter ekipaget, då min förhoppning är att alla ska uppnå just sina mål med kursen!

Marie Andersson

Hundar och hundträning har alltid legat mig varmt om hjärtat. Redan i 10-årsåldern uppfostrade och tränade jag mormor och morfars border collie medan de skämde bort honom. Vi var bundisar till han gick bort, 16 år gammal. När jag var i tonåren hade familjen en jack russell som var väldigt speciell. Vi försökte jobba tillsammans men det gick bara när han själv ville det. Senare skaffade pappa en gråhund som han skulle ha till älgjakt men jag jobbade med den så den blev både familjehund och jakthund. Pappa ruskade på huvudet när jag visade honom vad jag lärt hunden. I efterhand pratar vi dock ofta om hur bra den hunden var på alla sätt.

När jag flyttade hemifrån började drömmen om en egen hund. Jag hade ingen möjlighet att ha hund just då men drömmen levde vidare i nästan 10 år innan jag äntligen kunde göra verklighet av min dröm. Det var då Miqro kom in i mitt liv. Min själsfrände Miqro som har gjort att mitt hundintresse bara vuxit och vuxit. Vi har provat massor av olika saker och han har varit med mig nästan överallt. När jag började titta på renrasiga hundar fastnade jag för russkiy toy och kände att den rasen skulle passa mig. Så rätt jag hade! Ooo Jaguar James Ooseven aka Myzaq uppfyller alla mina förväntningar och är en helt underbar hund på alla sätt! I familjen finns även en sambo och hans hund samt två bondkatter.

Efter att ha provat på olika grenar inom hundsporten ville jag utveckla mitt hundintresse. När jag fick möjligheten att gå en hundinstruktörsutbildning tog jag den chansen. Utbildningen var givande och har givit mig redskap att hålla kurser och lära andra hur de på ett bra sätt kan aktivera sina hundar. Jag ser verkligen fram emot varje kurs med stor nyfikenhet över vilka hundar jag kommer att lära känna och hur de kommer att utvecklas under kursens gång. Vad kommer jag att lära mig? Det är viktigt för mig att varje ekipage får träna med metoder de är bekväma med. Jag försöker vara öppen för olika inlärningsmetoder och mitt mål är att hitta en inlärningsmetod som passar varje ekipage. Jag ger tips på metoder och övningar och så får varje ekipage välja vilka metoder de vill använda sig av som passar dem.

Med mina hundar tränar och tävlar jag agility och rallylydnad och så håller vi på mycket med tricks. Vid sidan av mitt hundintresse har jag många olika intressen, bland annat dans, fotografering och hantverk.